هیرسودیسم پرمویی

هیرسوتیسم چیست و چگونه درمان می شود؟

هیرسوتیسم یا مردمویی عبارت است از رشد غیر طبیعی موهای ترمینال (زبر و خشن)؛ در نواحی حساس به آندوژن (هورمون‌های مردانه) بدن خانم‌ها است.

این نواحی شامل لب بالا، گونه‌ها، چانه، قسمت مرکزی سینه، پستان‌ها، قسمت پایین شکم و ران‌ها می‌باشد. در برخورد با بیمار مبتلا به هیرسوتیسم شرح حال و معاینه فیزیکی بسیار مهم است. که می‌تواند به دلایل ایدیوپاتیک، مشکلات تخمدانی، غدد فوق کلیه، غده هیپوفیز و مصرف داروها رخ دهد.

هیرسوتیسم با BMI، رنگ پوست، رنگ مو و سابقه خانوادگی ارتباط معنی داری دارد. به همین دلیل استفاده از رژیم های کم کالری و کاهش وزن در درمان بیمارانی که به علت هیرسوتیسم و یا اختلال قاعدگی همراه با چاقی مراجعه می‌کنند، به عنوان اولین روش درمانی توصیه می‌شود.

بعضی داروها از جمله قرص‌هاى ضدباردارى خوراکى، هورمو‌ن‌ها و استروئیدهاى آنابولیک مى‌توانند هیرسوتیسم ایجاد کنند. همچنین پس از یائسگى هیرسوتیسم در زنان عارضه شایعى است. به نظر می‌رسد که هیرسوتیسم (مردمویی) داراى یک زمینه خانوادگى هم باشد. در صورت ابتلا به هیرسوتیسم (مردمویی) پزشک ممکن است آزمایش هایى از شما به عمل آورد تا علت آن را کشف کند.

چنانچه به طور ناگهانى موهاى صورت و بدنتان افزایش یافت به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر صدایتان کلفت شد و یا عادت ماهانه‌تان به هم خورد، نیز باید دکترتان را  ببینید.

روش‌های برطرف کردن هیرسوتیسم

  • کاهش وزن
  • اپیلاسیون
  • رنگ برى
  • الکترولیز
  • برطرف کردن موها با لیزر

 

درمان دارویی هیرسوتیسم

به استثنای موارد ابتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و داشتن تومور‌های آندروژن ساز، به ندرت پیش می‌آید که مشکل پرمویی (هیرسوتیسم) با یک بیماری زمینه‌ای جدی در ارتباط باشد. در کلینیک فوق تخصصی اکسیر مرکزی ابتدا برخی آزمایشات هورمونی انجام می‌شود و تصاویر رادیوگرافی از لگن گرفته می‌شود و پس از یافتن علت ایجاد مشکل پرمویی در شما، درمان‌های هورمونی برای رفع و کاهش موهای زائد شما دنبال می‌شود. در این کلینیک معمولا مشکل پرمویی با ترکیبی از چند روش درمانی برای کاهش یا متوقف کردن تاثیر آندروژن بر فولیکول‌های مو، درمان می‌شود.

برخی کرم‌های موضعی با اثر ضد آندروژن در بازار وجود دارند، اما تاثیر زیادی در درمان پرمویی (هیرسوتیسم) ندارند.

درصورتی‌که علت اصلی پرمویی (هیرسوتیسم) فعالیت بیش‌ازحد غدد آدرنال باشد، برای درمان این مشکل داروهای استروئیدی با دوز پایین تجویز می‌شود.

داروهای مخصوص کاهش انسولین مانند متفورمین و تیازولیدین دیون می‌توانند میزان انسولین خون را پایین بیاورند. اما این روش درمانی نیز بحث برانگیز است و به عنوان اولین روش درمانی در نظر گرفته نمی‌شود چرا که عوارض جانبی قابل توجهی دارد.

هورمون‌های GNRH با کاهش تولید آندروژن در تخمدان‌ها به درمان پرمویی (هیرسوتیسم) کمک می‌کند. این روش درمانی البته نیازمند تزریق دارو می‌باشد و از سایر روش‌ها گران‌تر است. این دارو اثر بیشتری نسبت به داروهای ضد بارداری ندارد.

مردمویی

رفع و از بین بردن موهای زائد با لیزر، یک راه‌حل دائمی برای از بین بردن موهای زائد است.

لیزر مو می‌تواند هم برای زنان و هم برای مردان استفاده شود.

لیزر موهای زائد برای بیشتر نواحی بدن مناسب است.

از بین بردن دائمی موها باعث افزایش حس آزادی و اعتمادبه‌نفس در افراد می‌شود.

لیزر موی زائد، فقط در چند جلسه درمان ساده انجام می‌شود که رشد موها را به‌طور دائمی به حداقل می‌رساند و بیمار با یک پوست صاف دائمی روبرو می‌شود که هرروز و در طول سال تمیز و بدون مو هست. هزینه لیزر موهای زائد با توجه به دائمی بودن این روش در مقابل سایر روش ها مقرون به صرفه است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید